İsrail-Filistin savaşı: Hamas’tan İsrail, İsrail’den İran, ABD’den ateşkes açıklaması

İsrail istihbarat belgesi sızdırıldı: Gazze için 3 aşamalı korkunç plan

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail’e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail’in Gazze’ye saldırıları 25. gününde de devam ediyor.

İşte İsrail’in saldırılarında gün içinde yaşanan gelişmeler:

ABD’DEN ATEŞKES AÇIKLAMASI

09.40: ABD, Gazze’de ateşkes ilan edilmesi için yapılan çağrıları reddetti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ateşkesin “şu an doğru yanıt olmadığını”, bunun yerine çatışmalara, Gazze’ye yardım dağıtılmasını sağlayacak “küçük aralar” verilebileceğini belirtti. Kirby, Mısır’daki Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye giren yardım kamyonlarının sayısının günlük 100’e çıkması konusunda İsrail’le konuştuklarını da açıkladı. Öte yandan bunun yeterli olmadığını bildiklerini de söyledi: “Bu sayı şu ankine kıyasla büyük bir artış anlamına gelse de yine de yetersiz kalacağını biliyoruz.”

HAMAS’TAN KARA OPERASYONU AÇIKLAMASI

09.28: Hamas, kara saldırısı genişlerken İsrail askerleriyle Gazze’nin derinliklerinde çatışmalar yaşandığını bildirdi. Hamas, Gazze Şeridi’nin güney ve kuzeybatısındaki İsrail tanklarını füzelerle hedef aldığını duyurdu. İsrail, son günlerde Gazze’deki kara operasyonlarını genişletti. İsrail’in, Gazze Şehri’ne iki yönden ilerleyerek, tankların şeridi ikiye bölmek amacıyla ana kuzey-güney yolunda olduğu bildirildi.

İSRAİL, HAMAS YETKİLİSİNİN EVİNİ YIKTI

08.00: İsrail güçleri, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’nin Ramallah’ın kuzeyindeki Arura beldesindeki evini, patlatıcılar kullanarak yıktı.

GAZZE’DE 26 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

07.10: Gazetecileri Koruma Komitesi, İsrail-Hamas savaşında şu ana kadar 31 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 26 gazeteci, İsrail’de dört gazeteci öldürüldü.

İSRAİL YARDIM KAMYONU SAYISINI AÇIKLADI

06.56: İsrail, pazartesi günü Gazze’ye 39 kamyon yardımın girdiğini ve savaşın başlangıcından bu yana toplam yardım miktarının 171’e çıktığını söyledi.

SERBEST BIRAKILAN REHİNE ABD’YE DÖNDÜ

05.44: Serbest bırakılan Hamas rehinesi Natalie Raanan, Chicago’daki evine döndü. İsrail’in Chicago Başkonsolosu, Judith ile birlikte Hamas’ın serbest bıraktığı Amerikalı kadın Natalie Raanan’ın şehirdeki evine döndüğünü söyledi.

GAZZE’YE 18 BİN TON BOMBA ATILDI

05.21: İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne 18 bin ton bomba attığı, bunun İkinci Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya atılan bombanın bir buçuk katı gücünde olduğu belirtildi.

İSRAİL’İN BM ELÇİSİ’NDEN İRAN AÇIKLAMASI

04.38: İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ve heyeti, BM Güvenlik Konseyi toplantısında “Bir Daha Asla” mesajını taşıyan sarı Davut Yıldızı taktı. Erdan, “Auschwitz’de Yahudi bebekler yakıldığında dünya sessizdi ve bugün Be’eri’de ve güneydeki kasabalarda Yahudi bebekler Nazi Hamas tarafından yakıldı ve dünya yeniden sessizliğe büründü.” dedi. İran’ı Nazi rejimine benzeten Büyükelçi, “Ancak Hamas’ın lideri İsmail Haniye, Adolf Hitler değil. Führer değil. Dünyayı yönetmek isteyen bu ölüm tarikatının lideri değil. Bu rolü İran’ın dini lideri oynuyor. kana susamış Ayetullah Hamaney. Hitler’in Üçüncü Reich’ı kıtalara yayılan bin yıllık bir imparatorluk yaratmak istiyordu, tıpkı Hamaney’in bölgeyi ve ötesini kapsayan radikal Şii hegemonyasını tasavvur ettiği gibi. Ayetullah rejimi zamanımızın Nazi rejimidir ve ordusu Hamas’ı da içermektedir. Filistin İslami Cihadı, Hizbullah, Husiler, Devrim Muhafızları ve diğer cihatçılar ‘Sieg Heil!’ diye bağırmak yerine bu radikal Nazi İslamcılar şöyle bağırıyorlar: “İsrail’e ölüm! Amerika’ya ölüm! İngiltere’ye ölüm!'” ifadelerini kullandı.

İSRAİL: HİZBULLAH HEDEFLERİNİ VURDUK

01.22: İsrail, hava kuvvetlerinin “Hizbullah’ın altyapısını” vurduğunu açıkladı. İsrail ve Hizbullah güçleri haftalardır sınır bölgesinde düşük yoğunluklu bir çatışmanın içerisinde.

İSRAİLLİ REHİN ASKER KURTARILDI

00.11: IDF, 7 Ekim’de rehin alınan kadın askeri kurtardı. İsrail Savunma Kuvvetleri ve Shin Bet güvenlik servisi, bir gece operasyonuyla İsrail askeri Er Ori Megidish’i Gazze’den kurtardı. Ordu, Gazze’de Hamas tarafından 239 rehinenin tutulduğunun doğrulandığını söyledi.

KAYNAK: AJANSLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x